Matkustamassa Euroopassa

Maailma on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Vaikka kuinka pyrimme pitämään arkemme sellaisena kuin se oli ennen, olemme joutuneet sitä muuttamaan, ja varsinkin he, jotka tykkäävät matkustamisesta ovat joutuneet miettimään ja kehittämään uusia tapoja matkustamisen yhteyteen.

Vielä muutama vuosi sitten oli aivan tavallista käväistä, vaikka viikonloppureissulle Pariisiin tai Lontooseen, istahtaa paikallisen kahvilan pöytää katselemaan maailmanmenoa ja polttaa samalla tupakka. Nykyään itse matkustamisen olosuhteet ovat muuttuneet, mutta myös tupakoinnin mahdollisuudet ovat entistä rajatumpia – et enää voi vain mennä kahvilaan ja laittaa tupakaksi, tupakointi on useimmassa Euroopan kahvilassa kiellettyä, joten ei ihme, että tuotteet kuten nikotiinipussit ovat tulleet tupakan paikalle – ne antavat käyttäjälleen sen tarvittavan nikotiiniannoksen aiheuttamatta tupakansavua, tai tupakan käryä ympäristöön.

Siinä missä meidän matkustajien terveystietoisuus on kasvanut, ovat myös asenteet omaa terveyttämme kohtaan Euroopassa osittain muuttuneet. Vielä muutamia vuosia sitten Euroopassa jopa naureskeltiin aasialaisille matkustajille, jotka tulivat Eurooppaan hengitysmaskit päällään. Syy siihen oli tietenkin se, että lähtömaassa kuten Kiina tai Korea, on jo pitkään kärsitty huonosta kaupunki-ilmasta ja ilmansaasteista, että pelkkä kaupungille käveleminen vaatii maskia – nyt kun maskit ovat olleet eurooppalaisten omaa arkea jo pari vuotta, ei aasialaisille ja näiden tavoille enää naureskella.

Eurooppa ja turismi

Viimeiset pari vuotta ovat olleet aivan karmeita vuosia Etelä-Euroopan turismille, maat kuten Kreikka ja Espanja suorastaan elävät tietyiltä alueiltaan turismista, mutta nyt turistien määrä on laskenut huimasta, joka on automaattisesti johtanut monien hotellien ja ravintoloiden sulkemiselle, ja monet eivät tule enää avaamaan uudestaan, ei ainakaan entisen omistajansa toimesta.

Turismi etsii uusia uomia, ja kehittelee uusia palvelukokonaisuuksia. Jos esimerkiksi tänään lentäisit Kittilään ja haluaisit itsellesi lappilaisen kokonaiskokemuksen, voit tilata sen netistä. Aivan samalla tavalla ympäri maailmaa on rakennettu entistä yksilöllisempiä matkailukokemuksia. Ihmisillä on entistä enemmän vapaa-aikaa ja samalla myös monilla alueilla niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikoissa myös elintaso on noussut ja ihmisillä on mahdollisuus matkustaa, ja maksaa palveluista kohteessa enemmän.

Siinä missä vielä pari vuotta sitten matkustajalle saattoi riittää se viikonloppu Lontoossa tai Amsterdamissa, niin nyt katse on enemmän yksilölliseen matkaa, kuten vaikkapa tutustumaan Skotlannin viskinvalmistuksen saloihin, tai Amsterdamin synkkään historiaan, tai miksei Istanbulin turkkilaisiin kylpylöihin – kohteita on, ja erikoismatkoja on, ja niitä kehitellään jatkuvasti lisää täyttämään uudet matkailijoiden toiveet.

Massaturismi ja halpismatkat

Mediassa on jo puhuttu ja kirjoiteltu siitä että 2019 – 2021 vuodet olivat halpamatkailun kuolonvuodet. Uudet matkustusnormit, ja matkustustavat sekä turistikohteiden nousevat hinnat ovat nostaneet matkustamisen kustannuksia. Samoin myös uudet matkustamisen päästörajoitukset ovat nostaneet lentämisen kuluja, mutta samalla ne ovat kehittämässä lentämistä kohti sähköistä lentämistä – matkustaminen on kokonaisuudessaan muutoksen partaalla. Matkustaminen, turismi ja maailman eri kohteiden näkeminen tulevat jatkossakin olemaan perheiden toivelistalla, mutta ei enää välttämättä niin montaa kertaa vuodessa.

Terveysmatkailu

Terveysmatkailu ei ole aivan uusinta uutta, mutta nykytrendit ovat ottaneet terveysmatkailun osaksi myös isompaa matkailua. Ovathan rikkaat ja menestyneet aiemmin matkustaneet Sveitsin Alpeille kalliisiin hoitoihin, tai Islantiin kuumille lähteille, mutta nykyään terveysmatkailu on paljon muutakin. Matka voi pitää sisällään esimerkiksi joogaretriitin, viikon patikkareissun, terveysruokailuun tutustumista kuuluisan ammattikokin isännöimänä ja vaikka mitä muuta – nykyajan varovainen matkustaja on hyvinkin tietoinen omista toiveistaan ja haluistaan, ja uudet matkustajapalvelut ovat valmiina täyttämään näitä uudenlaisia toiveita.

Millaiselle matkalle sinä olet seuraavaksi lähdössä? Onko se perinteinen ostosmatka vaikka laivaristeilynä, vai oletko sittenkin menossa makailemaan viikoksi etelän aurinkoon, vai oletko löytänyt omaan harrastustasi tukevan erikoismatkan Euroopan tai Aasian sydämeen?

Vastaa